מאוד מאוד חשוב – לפני שאנו מתחילים את העבודה על התנור (לאחר הבדיקות), אנו מנתקים את אספקת החשמל לתנור. ז"א, אנו מוציאים את הכבל שלו מהשקע בקיר! עובדים על התנור רק כשהוא מנותק מהחשמל!

הכנסתם עוגה לתנור, שמתם לעצמכם טיימר לתזכורת (או שזה אפילו מובנה בתנור), ובתום הזמן כיביתם את התנור. ואז, כשנגסתם בעוגה גיליתם שהיא לא אפויה מספיק. קורה במשפחות הכי טובות 🙂 . מה שבעצם קרה, זה שאחד, או יותר, מגופי החימום בתנור, הפסיקו לפעול, ולכן העוגה לא נאפתה כראוי.
אגב, כל הסיפור לעיל יכול להיות נכון גם במקרה שהתנור "מקפיץ" את המפסק החצי אוטומטי בלוח החשמל ("פקק"). ואז אין בכלל עוגה… 🙂 . כך או כך, יש בעיה באחד או יותר מגופי החימום בתנור. ואז נכנס בכם מין יאוש קל כזה, שמבשר שהנה אוטוטו אתם הולכים להיפרד מכמה מאות טובות של שקלים… אז זהו – שלא בהכרח. אפשר לתקן זאת לבד בעלות ממש זניחה!

ראשית, יש לעשות בדיקה ראשונית כדי לוודא שאכן הכיוון שלנו של גוף חימום לא תקין, הוא נכון. אם יש לכם תנור פשוט כמו של פעם, אז זה די פשוט. יש בורר שקובע אלו מבין גופי החימום מופעלים (שניים עליונים, תחתון וטורבו), ועוד בורר אחד שקובע את מידת החום של התנור (טמפ'). אם יש לכם תנור מתוחכם כזה, עם כל מיני מקשים, אופציות, תוכניות, צגים דיגיטליים וכאלה, אז רצוי להריץ כמה בדיקות לוודא שאין בעיה בלוח הבקרה של התנור – דהיינו שגופי החימום עובדים כולם, אבל מסיבה כלשהיא הוא לא מגיע לטמפ' הרצויה (ואז יש כשל בלוח הפיקוד של התנור, וזו כבר אופרה אחרת). הבדיקה הכי טובה היא להפעיל כל פעם תוכנית עם גוף חימום יחיד (מבין העליונים, תחתון או טורבו), לשים את היד קרוב מאוד לגוף החימום, ולוודא שהוא אכן חם. זו הבדיקה הכי טובה. גופי החימום העליונים (ברוב התנורים יש שניים) הם חשופים. אז אם אתם מתכוונים לקרב את היד אליהם – זהירות, שלא תיכוו מהם!!! גוף החימום התחתון והטורבו הם נסתרים, אבל בקלות ניתן להבחין אם הם חמים, או מוציאים אויר חם, או לא.

אחרי שהוצאנו את גוף החימום מהתנור, אנו נעשה לו בדיקה קצרצרה כדי לוודא שהוא אכן לא תקין. נבחין בין שני מקרים: הראשון, אם התנור "קיצר" (ומפסק הפחת בארון החשמל קפץ), או שהוא לא חימם מספיק. לגוף החימום יש התנגדות מסוימת, שנמדדת באוהמים (Ω). אם ניקח גוף חימום תקין, ונחבר בין שני המגעים שלו רב מודד, נקרא גם Multi Meter (מכוון על מצב מדידת התנגדות), אנו נקבל קריאה של כמה עשרות אוהמים, ברוב המקרים. אם גוף החימום מקצר, אנו נקבל התנגדות אפס (קצר בין שני המגעים), וגם תהיה התנגדות אפס (קצר) בין המגעים ובין הגוף (המעטה החיצוני של גוף החימום, למשל לוחית הברזל המשמשת לעיגון גוף החימום לתנור). אם גוף החימום לא עובד, הרי שאם נבחר בבורר המצבים של רב המודד את הטווח הכי גבוה, נקבל התנגדות אינסופית בין המגעים שלו (ואולי כן ואולי לא קצר עם הגוף/המעטה החיצוני).

כאשר אנו קונים גוף חימום חלופי, חשוב מאוד שתהיה לו אותה צורה גיאומטרית (תלוי במיקום גוף החימום – עליון, תחתון או טורבו) ופחות או יותר אותו הספק. הספק גוף החימום נמדד בוואטים, ומסומן באות W. לא להתבלבל עם האות V, המסמלת את מתח העבודה של גוף החימום, כאן בישראל 220V-240V. ההספק של גוף החימום רשום על לוחית הברזל שלו. אם לא מוצאים בדיוק את אותו גוף מבחינת גיאומטריה והספק, אז אנו יכולים לקנות עם הספק קצת יותר גבוה או נמוך, לבחירתנו. ככל שההספק גבוה יותר, לגוף החימום יש יותר "כח" והוא מחמם את התנור מהר יותר. זה אומר שזמן האפיה יהיה קצר יותר, אבל אם ההספק ממש גבוה יותר, אנו יכולים להגיע למצב של חימום יתר, ואז המאפים ייחרכו מהר מדי, לפני שהם הספיקו להיות אפויים היטב מבפנים. אם לא מוצאים את אותו הפסק בדיוק, אני ממליץ לקנות הספק קצת נמוך יותר. דגש על קצת… 🙂 .

קצת מחירים: גוף חימום יעלה בסביבות 100-150 ש"ח, תלוי בעיקר בצורה הגיאומטרית שלו. רב מודד יעלה משהו כמו 30-40 ש"ח, אולי קצת יותר אם קונים בארץ 🙂 . כל רב מודד, אפילו כזה מלפני עשרים שנה, יהיה מספיק טוב לצורך הבדיקה הזו. וגם אם אין לנו רב מודד, בחנות בה נרכוש את גוף החימום, המוכר יוכל בקלות לאשר לנו אם גוף החימום תקין או לא.